Ο Περιφερειάρχης Αττικής, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, στην οποία σήμερα ζει περίπου το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας –από τους οποίους σχεδόν το 1/3 ανήκει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού– έχει αποδείξει ότι έχει και την εμπειρία και την ικανότητα και τη θέληση να διαχειριστεί σύνθετες και απαιτητικές καταστάσεις ακόμα και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, στις οποίες ο δυναμικός Άρχων της πρώτης Περιφέρειας της χώρας απέδειξε ότι ξέρει να αντιμετωπίζει επάξια κάθε αντίπαλο –ακόμα και έναν αόρατο και φονικό εχθρό– και να βγαίνει νικητής.
Ποιος είναι ο Γιώργος Πατούλης με μία ματιά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε ως ορθοπεδικός–χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε ως ιατρός και παράλληλα, την περίοδο 1998-2000, ειδικεύτηκε στα Οικονομικά της Υγείας και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η συνδικαλιστική του δράση στο χώρο της Υγείας ξεκινά το 1996, ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δραστηριοποιείται από το 1998, οπότε και εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πεύκης. Το 2006 εξελέγη Δήμαρχος Αμαρουσίου, θέτοντας τις βάσεις ώστε το Μαρούσι να ξαναγίνει βιώσιμη πόλη και βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα του. Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές Μαΐου 2019, οι πολίτες της Αττικής τον εξέλεξαν Περιφερειάρχη Αττικής με 66%.
Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη και έχουν ένα γιο.
Αλλάζοντας την εικόνα και το μέλλον του Αμαρουσίου
Με επιτυχημένη 12ετή πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος Αμαρουσίου, που το έργο του (οικονομική εξυγίανση του Δήμου, δεκάδες έργα υποδομής, αλλά και σημαντικές επενδύσεις και στοχευμένες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) μιλάει για εκείνον πολύ πιο εύγλωττα από ό,τι θα μπορούσαν να αποδώσουν και οι πιο προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις και περιγραφές.
Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Έχοντας συνδέσει την αποστολή του ως γιατρός δίπλα στην κοινωνία, όλα αυτά τα χρόνια, ο αεικίνητος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, εκπροσωπώντας ίσως την ισχυρότερη επιστημονική ομάδα στη χώρα μας, κατάφερε να προσδώσει στην έννοια της «αφοσίωσης» την ανθρωποκεντρική διάσταση που της αρμόζει.
Πιστός στις αρχές του Ιπποκράτη, στους θεμελιώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης, στην ηθική της επαγγελματικής ιδιότητας και στις διεκδικήσεις για την προάσπιση του κύρους των γιατρών της Πατρίδας μας, δεν παρέλειψε μέσα από την εφαρμογή της πολιτικής του φιλοσοφίας να προσφέρει με ειλικρίνεια δίπλα στο κοινωνικό σύνολο.
Το κοινωνικό μοντέλο διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ακούμπησε τον πόνο και τη δυστυχία της ελληνικής οικογένειας, προσφέροντας απλόχερα βοήθεια.
Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)
Το 2015, ο Γιώργος Πατούλης ανέλαβε Πρόεδρος στην Κ.Ε.Δ.Ε., σε μια πολύ κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού της αυτοδιοίκησης συγκυρία.
Στο διάστημα αυτό η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πρωταγωνιστεί, στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.
Για μια κοινωνία συνοχής κι αλληλεγγύης. Με αποκέντρωση. Μεταβίβαση πόρων, ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, στην Αυτοδιοίκηση.
Το αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς και της συντονισμένης και συγκροτημένης παρουσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, όλο αυτό το διάστημα, είναι: η εκλογή του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, σε Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.
Το σημαντικό έργο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)
Ο Γιώργος Πατούλης ως Δημοτικός Σύμβουλος Πεύκης το 2004 αλλά και ως ιατρός, έλαβε τη πρωτοβουλία της δημιουργίας του «Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» όπως ονομαζόταν τότε, με σκοπό να ενώσει τους Δήμους που είχαν Δομές Υγείας στην Αττική. Μέσα από αυτή την ένωση, οι 29 αρχικοί Δήμοι εξοικειώνονταν με τα κοινά προγράμματά τους στην υγεία και τα πολλαπλασίαζαν προς όφελος των δημοτών τους, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Από τότε η ένωση όλο και περισσότερων Δήμων και η ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλη τη χώρα, έλαβε τη μορφή χιονοστιβάδας.
Ακολουθώντας μία δημιουργική πορεία προσφοράς, το 2011, το Δίκτυο με το σημερινό του όνομα, αριθμεί ήδη 220 Δήμους μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας και πιστοποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. Το Δίκτυο επαναπιστοποιήθηκε από τον Π.Ο.Υ. το 2014, όταν με Πρόεδρο τον Γιώργο Πατούλη φιλοξένησε το Διεθνές Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υπογράφτηκε η Διακήρυξη των Αθηνών, αποδεικνύοντας από τότε μια πρωτόγνωρη εξωστρέφεια με συμμετοχή του σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια και με εκπροσώπησή του στην Συντονιστική Επιτροπή του Π.Ο.Υ. για τα Εθνικά Δίκτυα.
Το Δίκτυο αναπτύσσει προγράμματα ενημέρωσης και προληπτικής ιατρικής σε δεκάδες Δήμους σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα προγράμματα ενημέρωσης για τη πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, τον έλεγχο της Χοληστερίνης, τη Διακοπή καπνίσματος, την Υπέρταση, την έγκαιρη αναγνώριση της Κατάθλιψης αλλά και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας καθώς και της Ηπατίτιδας Β’, τον προσυμπτωματικό έλεγχο των τύπων του καρκίνου που μπορούν να προληφθούν, την καθυστέρηση της εξέλιξης της άνοιας κλπ.
Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού - ΕΛΙΤΟΥΡ
Το Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού – ΕΛΙΤΟΥΡ, θέτοντας ως στόχο στην εθνική προσπάθεια για την Ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού Υγείας το να αποκτήσουμε ταξιδιώτες υγείας που θα επαναλαμβάνουν το ταξίδι τους στη χώρα μας, καθιερώνοντας διαρκώς την Ελλάδα ως δημοφιλή προορισμό Τουρισμού Υγείας.
Το όραμα και οι άοκνες δράσεις του πολυπράγμονα γιατρού και πολιτικού Γιώργου Πατούλη είναι ανεξάντλητες και εξελίσσονται διαρκώς υπηρετώντας τις κοινωνικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψουμε να πιστώσουμε στο Γιώργο Πατούλη είναι οι στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων:
- Την ενεργοποίηση του τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου 1110, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας για να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορονοϊό
- Την έγκαιρη έκδοση σαφών και αναλυτικών οδηγιών για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες.
-Την αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000 ευρώ για τα νοσοκομεία της Αττικής.
-Τη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε συνεργασία με τους Δήμους και τη δράση "Όλοι Μαζί Μπορούμε” και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών
-Την οργάνωση ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν υπηρεσίες, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που τις παρέχουν δωρεάν, κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως στους πολίτες.
-Τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών στην πλατφόρμα Doctor Next 2 Me, η οποία -με μία πρωτοποριακή εφαρμογή τηλεπικοινωνίας γιατρού και πολίτη- παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε πολίτες.