Back to top

Italy will roll back COVID restrictions in the coming weeks

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια την Πέμπτη (17/3) να καταργήσει σταδιακά τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό περισσότερο από δύο χρόνια αφότου η ασθένεια σάρωσε για πρώτη φορά τη χώρα, παρόλο που τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι.

Το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι τα πιστοποιητικά υγείας για τον COVID-19, που να αποδεικνύουν τον εμβολιασμό ή την πρόσφατη ανάρρωση από τον κοροναϊό, δεν θα χρειάζονται πλέον για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, γυμναστηρίων και δημόσιων συγκοινωνιών, από την 1η Μαΐου.

Η απαίτηση να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε άνω των 50 ετών για να εισέλθει στον τόπο εργασίας του θα λήξει την 1η Απριλίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει στις δημόσιες αρχές να παρακάμπτουν τη γραφειοκρατία και να επιβάλλουν κανόνες μέσω διαταγμάτων, θα λήξει στις 31 Μαρτίου. Από εκείνη την ημερομηνία, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον COVID θα διαλυθεί.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που κατακλύζεται από την ασθένεια και μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 157.442 θανάτους, τον όγδοο υψηλότερο απολογισμό στον κόσμο.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μείωση των λοιμώξεων έφτασε απότομα στο τέλος της, με τα κρούσματα να αυξάνονται έντονα από την αρχή του μήνα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα εισαγάγει εκ νέου περιορισμούς εάν χρειαστεί, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι είχαν σώσει περίπου 80.000 ζωές μόνο το 2021.

Σχεδόν το 84% των Ιταλών έχει λάβει τις συνιστώμενες δύο δόσεις εμβολίου, ενώ σχεδόν το 65% των ανθρώπων έχει λάβει την τρίτη εμβόλια.

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντζα είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι χρειάζεται και τέταρτο εμβόλιο, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση ωστόσο σκέφτεται να τα δώσει στους ηλικιωμένους.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αφαιρέσει τους περιορισμούς τους για τον COVID πιο επιθετικά, με τη Γαλλία να επιλέγει να άρει τους περισσότερους περιορισμούς της στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Διαβάστε περισσότερα